Dr. Fall is originally from Senegal, a country he left 20 years ago to further his education in the United States and Canada. His primary research is on Second Language Acquisition and Language Pedagogy, but his interdisciplinary training in Francophone culture has also prepared him to study the impact(s) that socio-cultural phenomena have on learning and/or acquiring a second language. Dr. Fall has always been interested in Language, as a system of communication, but also as a vehicle for cultural expression and inclusion. His keen interest in speech acts in classroom and among various speech communities around the world has led him to produce books and articles on the century-old debates over linguistic decolonization and the interdependence between mother tongue literacy (L1) and second language learning (L2).
Sessions in which Moustapha Fall attends
- Strategies and approaches to teaching students in a 2nd or 3rd language (Patrick-Andre Mather, Universidad de Puerto Rico, Rio Piedras, Puerto Rico)
- 9:30 AM EDT - 10:00 AM EDT | 30 minutes Part of: Session 1 (Theoretical Perspectives) - Session Chair: Tracy Heranic
- The role(s) of Mother Tongue Literacy in Learning a Second Language: The case of Wolof and French in Senegal (Moustapha Fall, University of Victoria, Canada)
- 10:00 AM EDT - 10:30 AM EDT | 30 minutes Part of: Session 1 (Theoretical Perspectives) - Session Chair: Tracy Heranic
- Plenary talk by Cynthia Eid: De l’innovation pédagogique à la transformation de la didactique des langues secondes : quels vecteurs d’apprentissage apprivoiser?
- 10:45 AM EDT - 12:00 PM EDT | 1 hour 15 minutes
- Séance 2 (Principes pédagogiques) - Président de la séance : Svetla Kaménova
- 1:00 PM EDT - 2:30 PM EDT | 1 hour 30 minutes
- Discours sur de nouvelles pratiques multilingues en immersion française (Sylvie Roy, Werklund School of Education, Université de Calgary; Julie Byrd Clark, Faculty of Education, Université Western; Julia Stamp, Werklund School of Education, Université de Calgary, Canada)
- 1:30 PM EDT - 2:00 PM EDT | 30 minutes Part of: Séance 2 (Principes pédagogiques) - Président de la séance : Svetla Kaménova
- Ce que le Twitter peut révéler de nos apprenants (Catherine Caws, Université de Victoria, Canada)
- 4:30 PM EDT - 5:00 PM EDT | 30 minutes Part of: Séance 3 (TICE) - Président de la séance: Rosa Hong
- Developing international student identity through plurilingual pedagogy and practice (Benjamin Calman, McGill University, Canada)
- 5:00 PM EDT - 5:30 PM EDT | 30 minutes Part of: Session 3 (Identity) - Session Chair: Walcir Cardoso