desiree foerster

Post-doctoral Instructor
University of Chicago
Participates in 2 items

Desiree Foerster explores the impact of liminal experiences on human subjectivity. Her work often takes the form of collaborative research creation projects, where interactive art works intersect with her writings on process philosophy, speculative research, and aesthetic practice, such as with the Topological Media Lab, Concordia University (CA), Synthesis Center, Arizona State University (US), and IXDM, Basel (A). She is a postdoctoral instructor at the Cinema and Media Department at the University of Chicago, after graduating from the Institute for Arts and Media at the University of Potsdam. 

Sessions in which desiree foerster participates

Friday 7 May, 2021

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
15:30
15:30

Talk

desiree foerster, University of Chicago (Presenter)

Saturday 8 May, 2021

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:30
9:30
Session 3.1.1 WORKSHOP: Breath of Fresh Air 1 hour 30 minutes, 9:30 - 11:00 , Signup required

Workshop

Rosalyn Driscoll, Independent Artist (Instructor)

desiree foerster, University of Chicago (Participant)

Marcus Weisen, Ecole Normale Supérieure Paris (Participant)

Sessions in which desiree foerster attends

Thursday 6 May, 2021

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
11:30
11:30

Panel

Lauren Hayes, Arizona State University (Panelist)

David Parisi, College of Charleston (Moderator)

Jessica Rajko, Wayne State University (Panelist)

Mark Paterson, University of Pittsburgh (Panelist)

12:00
12:00

Talk

Iris Blake, UCLA Herb Alpert School of Music (Presenter)

12:30
12:30

Talk

Natalie Doonan, Department of Communication, Université de Montréal (Presenter)

13:30
13:30

Talk

Ellen Lupton, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum (Keynote speaker)

David Howes, concordia university (Moderator)

15:30
15:30

Talk

Joshua Marquis, Simon Fraser University (Presenter)

Session 1.4.5: SENSING BODIES 1 hour 30 minutes, 15:30 - 17:00

Friday 7 May, 2021

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:30
9:30
Session 2.1.1: SEEING FEELINGLY 1 hour 30 minutes, 9:30 - 11:00

Panel

Merima Bruncevic, Gothenburg University, Department of Law (Panelist)

Danilo Mandic, University of Westminster (Panelist)

Andrea Pavoni, ISCTE University Institute of Lisbon (Moderator)

Zoran Oklopcic, Carleton University (Panelist)

11:30
11:30
Session 2.2.2: ECO-SENSING 1 hour 30 minutes, 11:30 - 13:00
13:30
13:30

Panel

Constance Classen (Speaker)

Jordan LeBel, concordia university (Moderator)

15:30
15:30
Session 2.4.2: SENSING CLIMATE CHANGE 1 hour 30 minutes, 15:30 - 17:00

Talk

17:00
17:00
Virtual Cocktail 1 hour, 17:00 - 18:00

Saturday 8 May, 2021

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
11:30
11:30
Session 3.2.6: PANEL: Manifesting the Invisible 1 hour 30 minutes, 11:30 - 13:00

Panel

Clea T. Waite, Independent (Moderator)

Tomoko Mukai, Independent Artist (Panelist)

Biayna Bogosian, University of Southern California (Panelist)

Sunday 9 May, 2021

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
13:30
13:30

Talk

Guðbjörg R. Jóhannesdóttir, Iceland University of the Arts (Presenter)

Session 4.3.5: SENSORY PHILOSOPHIES 1 hour 30 minutes, 13:30 - 15:00

Talk

15:30
15:30
Session 4.4.1 SENTIENT ECOLOGIES 1 hour 30 minutes, 15:30 - 17:00

Talk

16:30
16:30

Talk

Maximilian Gregor Hepach, University of Cambridge (Presenter)